В град Рандерс има едно необикновено място, музей, наречен "Гая“, разказаха ни врачанските психолози. Това е едно от местата, които са събирателен пункт за младежи с увреждания, които нямат възможността да си намерят самостоятелна работа. Младежите тук творят и едновременно с това изкарват и прехраната си. В Дания са изключително популярни свещите. И още от първия път, когато започнали да произвеждат дървени поставки за малки чаени свещи, те не могат да се справят със заявените количества.

Тези малки шарени поставки стават толкова популярни, че всяка фирма и компания иска да подарява от тях. Постоянно се организират различни уъркшопове, в които младежите творят с помощта на арт педагози. Специалистите от Враца са присъствали на един такъв, съчетан едновременно и с терапия за справяне със страхове. Младежите направили от хартия своите въображаеми чудовища и ги облепвали със смес от лепило и хартия. Други пък рисували картините си, всеки със своето въображение. Момче от аутистичния спектър, имайки своята фиксация върху Втората световна война и картините му били прецизни рисунки на военни униформи, оръжия и битки с най-малките подробности.

Друг младеж със Синдром на Даун пък, рисувал много живописни и изпълнени с цветове картини. Една девойка изплела абажури за лампи, а нейните произведения били доста търсени. Други изработвали бижута, свещи, някои работели в клуб по фотография. Ресурсните работници от Враца разказват, че в музея функционира и кафе, в което работят хора с увреждания. Често са търсени за кетъринг и обслужване на събития, но и в обедните часове при тях е пълно, защото е евтино и вкусно.

Цялата тази дейност не би била възможна без помощта на държавата и общината. За всеки назначен човек се получава субсидия, която се използва за заплата, обучение и материали. А магазинът при входа на музея има и много редовни клиенти, които подпомагат развитието на това социално предприятие.

Дълго след завръщането си у нас врачанските ресурсни учители систематизират впечатленията си от Дания, разказват на приятелите си за това, което са видели и емоцията, която са преживели чрез контактите си с датските младежи с увреждания.

Психолог от групата каза за MediaNews: "Не може така лесно да им се получават нещата, всички да са усмихнати и спокойни, да няма полицаи, а всеки да спазва правилата… и освен това да си интегрират и хората с увреждания. "Има нещо гнило в Дания, шегува се психологът от Враца и добавя: "Дано и у нас някога да стане така!”