Ако животното е умряло, добре е да хвърлите трупа далеч от пътя встрани, за да не стават жертви и животните, които ще идват да се хранят от трупа. Не оставяйте трупа между двете платна в тревната площ, там също е опасно за другите животни.

Ако животното не е мъртво, прибирате в кашонче с пробити няколко дупки за въздух. С голямата кърпа може да хванете по-лесно, като я метнете на главата на животното, за да не ви вижда. С малката кърпа увивате бутилката, която ще напълните на първата бензиностанция с много гореща вода и ще сложите в кашона да топли животното. Добре е да не се движи свободно бутилката в кашона, а да е застопорена по някакъв начин, но не с тиксо.

С тиксото затваряте кашона добре, за да не изскочи животното ако се мъчи да излезе.

Когато пипате животното или трупа, ползвайте латексовите ръкавици, за да се предпазите от паразити, каквито всички диви животни имат. Пипетата ви трябва да опитате да давате капки топла вода, ако животното може да преглъща.

Телефонът за сигнали на "Дивите животни" е 0988 79 79 86 - без почивен ден. Не се колебайте да се обадите, за да може животното да бъде транспортирано до помощ.

Източник: actualno.com