Въпреки че повечето собственици могат да разберат кога техните домашни любимци са в стресирано състояние, експертът д-р Тим Монтгомъри казва, че има някои по-малко известни признаци, за които трябва да внимаваме.

„Хората често си мислят, че прозяването означава, че кучето им е сънливо или отпуснато, но всъщност това е много често срещан знак, че изпитват тревожност“, каза той. „Освен това тяхната „усмивка“, когато дишат тежко не означава непременно, че са щастливи“.

Д-р Монтгомъри споделя, че ходенето, облизването на устните, хленченето и лаенето също са често срещани сигнали за стрес при кучетата.

Котките са също толкова уплашени от силните звуци на фойерверките, но показват безпокойството си по по-фин начин. Ветеринарят разкрива, че те често се крият, отдръпват се, притискат ушите си назад или клякат близо до земята, когато ходят.

„Домашните любимци в тези ситуации наистина си мислят, че светът свършва, когато чуят тези шумове. Ако се поставите на тяхно място ще разберете, че никой не може да направи кой знае какво, за да ви успокои. Но все пак има неща, с които бихме могли да помогнем на четириногите ни приятели“, казва той.

Полезни съвети за домашния любимец и фойерверките на Нова година:

Разсейте ги със силна музика

Пуснете силна класическа музика, за да заглушите поне частично фойерверките. Редица проучвания доказаха, че класическата музика успокоява кучетата. Дръпнете плътно завесите или щорите, за да не виждат мигащите светлини. Разсейте ги с любимата им играчка.

Утешете ги с гушкане

Не всички кучета обичат привързаността, когато са изпаднали в паника, но някои могат да бъдат утешени с гушкане. Оказването на натиск върху раменете и около гърдите им понякога може да бъде успокояващо за някои кучета.

Запазете спокойствие

Важно е да запазите спокойствие, защото кучето ви ще ви търси за успокоение. Кучето гледа на вас като на спасител и ще дойде, за да му помогнете да се почувства по-добре.

Дръжте ги вътре

Ако е възможно, дръжте любимецът си вътре, за да не се уплаши и да избяга. В паниката си кучето често може да избяга от двора ви.

Ветеринарят може да помогне

Ако домашният ви любимец се страхува от фойерверките, той вероятно се плаши и при силни бури. Много хора не знаят, че ветеринарят може да помогне. Съществуват продукти, като капки например, които помагат да косматия ни приятел.