Растенията на балкона разпределете така, че да са на сянка през най-горещите часове от деня. Имайте предвид все пак, че те имат нужда да дишат, затова не ги покривайте директно с вестник или парче плат, а ги поставете под чадър или тента. Не забравяйте обаче през нощта да затворите чадъра и да приберете тентата, за да може цветята да дишат. Някои дори приспособяват навес от мокър чаршаф над цветята на балкона през деня, така хем ги предпазва от слънцето, хем овлажнява въздуха. Не забравяйте и растенията вътре в дома. Дори и да не са под лъчите на слънцето, те също страдат от високите температури и сухия въздух. Преместете тези, които са близо до прозорец, за да не „прегорят“.

От много предпазване обаче от лъчите, не отивайте и в другата крайност. Цветята имат нужда от светлина и ако ги поставите на място, където не достига такава, отново рискувате да загинат. Имайте едно на ум, че климатиците не се отразяват добре на стайните растения. Дори и да държат хладно, те всъщност въртят един и същи въздух и на практика необходимият свеж липсва. Затова не забравяйте да проветрявате често, дори и идващият отвън да е много топъл. Това всъщност ще е благоприятно и за вас.

Що се отнася до цветята в градината, тях не може да преместите на сянка, но при особено горещи дни, приспособете навес или чадър. Все пак, засадените в земята растения са много по-издръжливи от тези на балкона, защото почвата е термичен регулатор, докато в саксии температурата на корените на растенията могат да достигнат дори до над 40 градуса по Целзий.

Имайте едно на ум, че колкото по-голямо е дадено растение, от толкова повече поливане се нуждае. Понякога в най-горещите месеци, може да подрежете някои излишни клони или листа, за да предпазите растението от прекалено изпаряване. Много важно за градината в жегите е да оплевите добре, за да дадете на растенията достатъчно въздух и да запазите единствено за тях водата в почвата.