Днес все по-голяма част от предприятията инсталират вендинг машини на работното място, за да осигурят на служителите си храна, топли и студени напитки. Пазаруването от автомат е удобно и спестява време, което е добре и за служителите, и за самия бизнес.

Ако все още обмисляте идеята да инвестирате само във вендинг кафе машина или в машина за храни и напитки, трябва да проучите добре възможностите, които отговарят на вашите потребности и нужди по най-добрия начин.

Цели и вид на машината

Преди да предприемете последната стъпка – закупуването на вендинг машина, трябва да решите какви са нуждите на служителите ви, тъй като този избор засяга всички в бизнеса ви. Проучете желанията на персонала и така ще можете да вземете по-правилно решение.

Имате варианти да закупите машина за топли напитки, за студени напитки, за закуски или комбинирана за храна и напитки. Изберете вариант, който ви устройва най-добре, но е задължително да осигурите достъп до чиста вода, топла напитка и закуска. Може да се спрете на модуларна машина, която предоставя качествено кафе, чиста вода и подкрепящи закуски.

Размер на машината

В зависимост от броя на служителите си, трябва да изберете и размера на машината. Има автомати, които могат да обслужват 20, 40, 80 и повече човека. Целта ви е всеки да получава заявения продукт бързо, така че машина с по-голям размер вероятно ще има и по-голяма мощност. Размерът е важен и във връзка с мястото, на което мислите да я инсталирате.

Удобно и лесно използване

Когато разглеждате отделните модели машини, ще се убедите колко различен е интерфейсът им. Не е нужно да избирате машина, която непременно да е с облачна технология, по-скоро заложете на лесно и удобно управление. Повечето модели от среден ценови клас са оборудвани с LED дисплей и прост дизайн за лесно използване, а някои имат иновативен тъчскрийн интерфейс, който също се използва лесно.

По отношение на системата на заплащане, изберете традиционната с монети и банкноти, а ако все пак желаете, и с по-модерен начин чрез заплащане с карта.


Различни марки

При проучванията на марки не избирайте винаги първата, която привлече вниманието ви, колкото и изгодно да ви се струва предложението. Проявете търпение и сравнете офертите на различни търговци, на функциите и на възможността за зареждане с кафе, ако предлагат такава опция като част от офертата. Други компании може да предложат още нещо, което да ви заинтересува, затова сравнете всички възможности.

Разнообразие от продукти

Зареждането с храни и студени напитки може да се договори допълнително, съобразно желанията на персонала ви, но при избора на машина трябва да обърнете внимание на видовете топли напитки. Някои служители предпочитат капучино, горещ шоколад, 3в1, чай или друга напитка, а не непременно еспресо. Изберете автомат, който да предлага повече варианти за топли напитки, за да задоволите всички вкусове. Някои машини предлагат 20 вида топли напитки. Зависи също и какво е желанието на повечето ви колеги – дали машината да работи с кафе на зърна, или със смляно. Обикновено предпочитанията са за машина, която работи със смляно кафе.

Капацитет

Разглеждайки предложенията за вендинг машини, не забравяйте да се запознаете с характеристиките за капацитета им. Това обикновено е обвързано с техните размери. Например машина с размери 1830 мм височина, 875 мм ширина и 780 мм дължина разполага с 6-7 броя рафтове и 44-45 позиции, което означава, че ще бъде достатъчна да задоволи потребностите на компания с над 80 служители. Много е важно и колко порции кафе може да прави на ден без „презареждане”. Подобен автомат може да осигури до 650 чаши топли напитки на ден и да разполага не с един, а с два бойлера за вода.

Технически характеристики

Освен всичко друго, важни при избора ви са и мощността, налягането и енергийното потребление на машината. По-мощните машини например с 1500 W и с налягане 15 бара са достатъчни за средно голям офис или предприятие и с тях приготвянето на напитката става бързо.

По възможност изберете модел, който да притежава функция за автоматично изключване, ако не се използва определено време, за да спестите енергия.

Ще трябва да помислите и за избор на добър доставчик, за да се възползвате не само от цената, но и от качеството на услугата, и от възможностите в техническо отношение. За вас ще бъдат важни редовните посещения и поддръжка на машината.

Без значение къде мислите да поставите вашата вендинг машина, трябва да сте сигурни, че решението ви е добре проучено и планирано. Така ще сте убедени в правилната си инвестиция в качествен продукт.