Допитването, обхванало 2000 души, показва кои хранителни продукти действат благоприятно върху човешките емоции или оказват противоположен ефект върху тях.

Резултатите от проучването показват, че са необходими само 16 минути след хапването на дадена храна, за да окаже тя осезаем ефект върху настроението. Близо половината от участниците в допитването признават, че има храни, които ги карат да се чувстват добре, докато ги хапват, но скоро след това настроението им спада. Една трета от анкетираните споделят, че разчитат на различни хранителни продукти, за да подобрят настроението си.

Проучването показва, че хората хапват дадени продукти и едва след това осъзнават, че им въздействат неблагоприятно около десет пъти месечно или над два пъти седмично.

Храните, които правят хората щастливи, са кафето, черният шоколад, гроздето, дребните безкостилкови плодове, йогуртът, яйцата, сьомгата, портокалите, ябълките, пъпешите, мангото, гъбите, авокадото, зелените листни зеленчуци, зеленият чай.

Сред хранителните продукти, които "скапват" настроението, са донътите, алкохолът, газираните напитки, енергийните напитки, бургерите, бонбоните, пицата, тортите, белият хляб, чипсът, млечният шоколад, сладоледът.

Източник: dariknews.bg