Учените за изследвали четири вида кафе - сравняват напитките, получени по традиционния начин – с гореща вода и по студения способ (приготвянето трае от 10 часа до денонощие при вода със стайна температура) При изследването се използвани зърна със средно и по-голямо препичане смлени както по-едро, така и средно.

Като сравнили химическия анализ на получената напитка, те стигнали до извода, че при хладно приготвяне на кафе, например препечено и средно смляно, се отделят 1000 милиграма кофеин от литър напитка. При приготвянето с вряла вода се извличат не повече от 800 милиграма.

Освен това химиците установяват, че концентрацията на кофеин достига тези показатели вече след 6-7 часа студено приготвяне.

По-рано американски учени доказаха, че всяка изпита чаша кафе седмично понижава риска от инфаркт със 7 процента, а от инсулт – с 8% в сравнение с тези, които те пият.