В момента само децата до седемгодишна възраст пътуват безплатно. За да се възползват от отстъпката, децата трябва да имат карта за безплатно пътуване.

В мотивите е посочено, че целта на промените е да се намали трафикът с лични автомобили, с които родителите возят децата си до училище или детска градина.

В междуселищния транспорт също са предвидени промени. Децата от 7 до 10 години и сега пътуват безплатно. Предвижда се децата от 8 до 14 години да получат 50% намаление от билетите за пътуване.

Намалението за междуградските автобусни линии за студенти в редовна форма на обучение и докторанти също се увеличава - от 30% на 50%.

Предвижда се доказването на възрастта на децата да може да се извършва не само с копие от акт за раждане, както досега, а и с друг документ, удостоверяващ данните на децата. Посочено е, че изискването за акт за раждане води до забавяне и затруднения при издаването на превозни документи, особено при пътувания по междуселищния транспорт, както и до дискриминация към деца, които не са български граждани и които нямат акт за раждане или единен граждански номер.

Добавена е и нова категория за хора, които имат право на намаление - хора с увреждания с намалена работоспособност над 70.99%. В момента общините предоставят намаление на картите за тях, но те не компенсират от държавния бюджет. Предложението е да се осигури минимален размер от 25% компенсиране.


Източник: dnevnik.bg