Явно другите сектори не са така важни за правителството. Министерството на финансите скоростно е подготвило промени в нормативната база, според които, на работещите в хазартния бранш занапред няма да се налага да подават годишни финансови отчети, справки за актуално състояние, удостоверения за чисти сметки с НАП.

Облекчението ще обхване всичките лотарии и лото игри, бингозали, казина, едноръки бандити и т.н., а също и производителите на игрални съоръжения и сервизите за тази техника. Вместо да праща фирмите да обикалят по гишета и да събират документи с печати, Държавната комисия по хазарта (ДХК) сама ще взима необходимите данни по служебен път от ведомствата, в които те вече съществуват - Търговския регистър и от приходната агенция.

Пак в името на добруването на хазартните фирми ще бъде отменено и изискването да показват в ДХК документи за собственост на сградите и помещенията, в които клиентите им играят, залагат, търкат талони или зачертават числа. Ще бъдат освободени също така от задължението да носят в комисията справки за валиден лиценз на агенцията, наета за охрана на обектите, в които народът се забавлява, дава пари и стиска палци да удари голямата печалба. Това става ясно от проектопромените в Наредбата за хазарта, подготвени от МФ.

Владислав Горанов очевидно е поредният министър, който държи процъфтяващият хазартен бизнес у нас да се развива при все по-комфортни условия. Предните правителства също се „грижеха” за спокойствието на компаниите от този бранш и все гледаха да го уредят със специален щадящ данъчен режим. Под благия поглед на държавата в най-гледаното време на основните телевизии се излъчват класически хазартни игри - лотариите.

Въпреки че рекламата на хазарт у нас е забранена, "ветото" в случая се заобикаля с обяснението, че това всъщност са тв предавания. И държавата го приема. Хазартният бизнес наистина е проспериращ. Близо 400 фирми се занимават с това - по съвсем актуални данни на МФ организаторите на хазартни у нас са точно 394. За последната година и половина ДКХ е взела 3137 решения по подадени искания за издаване на лицензи по Закона за хазарта или вписване на промени по тях. Това означава, че ДХК е разглеждала по 7-8 заявки всеки ден.

В същото време, така обгрижваният от държавата хазарт не е особено значим източник на приходи в бюджета. И макар че коректни данни за оборотите в този бизнес няма, за тях може да се съди косвено от събраните от държавата такси за упражняване на хазартна дейност. Организаторите на игри на щастието вместо данък върху печалбата, плащат държавни такси, които влизат в бюджета на ДКХ и които се определят на базата на направените залози. Т.е., колкото по-големи са залозите и повече хора играят, толкова повече такси плащат организаторите на игрите.

През 2015 г. събраните такси са били малко над 94 млн. лева, а за 2016-а приходите са близо 125 млн. лева.

Източник: novini.bg