ЦИК допусна общо 58 партии и девет коалиции за участие в предстоящите избори. Ако не са регистрирани в ЦИК като партии и коалиции, формациите не могат да се регистрират за участие за местния вот в ОИК.

Инициативните комитети (ИК) могат да регистрират независими кандидати за общински съветници, за кметове на общини, за кметове на райони и за кметове на кметства в ОИК, като един ИК може да издигне само един независим кандидат.

При регистрация на инициативни комитети в ОИК единствените документи, които следва да са нотариално заверени, са образците от подписите на лицата, участващи в инициативния комитет, се посочва на страницата на ЦИК. При представяне на заявление за регистрация на партии, коалиции и местни коалиции не се изисква представяне на удостоверения за актуално състояние на партиите, удостоверения за регистрация в ЦИК или копия от решения на ЦИК за регистрация на съответната партия или коалиция.

За регистрация на местна коалиция се представя документи за банкова сметка на партия от състава на местната коалиция или от състава на коалиция, която участва в местната коалиция, без да е необходимо да е новооткрита.

Регистрацията на кандидатите ще продължи между 19 и 26 септември.

Елена Николова/БТА