От БАБХ обясниха пред „Телеграф“, че такива мерки за превенция са въведени и в други европейски държави. Затова се налага у нас също да се приложи този уведомителен режим. От институцията все още прецизират при какви обстоятелства или симптоми трябва да се тестват животните, както и за сметка на кого ще бъдат тестовете. Освен това не е ясно и къде ще се изследват пробите.

В заповедта, която е издадена този понеделник е посочено само, че при констатиране на случай на заразено животно директорът на ОБДХ трябва незабавно да изпрати писмено уведомление до Централното управление на агенцията по храните. Какви мерки ще бъдат предприети обаче, не е посочено.

От Българския ветеринарен съюз обясниха, че COVID-19 при животните се доказва също като при хората с PCR тест.

Практикуващите ветеринарни лекари обаче не са снабдени с такива. Освен това според докладите на Световната здравна организация от новият коронавирус може да боледуват кучета и котки, но това се случва рядко. Миналата седмица на конференция в Женева главният научен специалист на СЗО обяви, че „има изключително малка възможност“ домашните любимци да могат да заразят стопаните си с COVID-19. В същото време е много вероятно да се случи обратното – заразен човек да предаде вируса на домашният си любимец. Що се отнася до селскостопанските животни – още преди месеци учените установиха, че пернати, като кокошки, пуйки и патици, както и прасетата, не могат да разпространяват вируса и не са риск за хората. Все още обаче няма категорични резултати за млекодайните животни. В средата на юни пък здравните власти в Дания съобщиха, че има заразени норки във ферма и всички 11 000 животни там трябва да бъдат умъртвени.