За проблема още преди два месеца е подаден сигнал в Общинската екологична инспекция, уведомен е й секретарят на Община Мездра. От Общинската администрация обаче все още не са предприели мерки за премахване на изсъхналия орех. Любопитен факт е, че на съседната улица - "Георги Кирков", живее кметът на общината…

Това не е единственото опасно дърво в двора на бившото МТУ, което от няколко години е общинско. "Живият плет", който огражда учебното заведение, е осеян с множество акации, орехи, липи и други дървесни видове, чиито клони застрашително са надвиснали над съседните улици "Искър”, "Цанко Церковски’, "Бенковска” и "Патриарх Евтимий". А това създава предпоставки за инциденти, застрашаващи както сигурността на гражданите, така и безопасността на движението на моторните превозни средства. Още повече, че оттук ежедневно преминават стотици деца, които учат в намиращото се наблизо Основно училище "Св. св. Кирил и Методий” или ходят на забавачница в Детска градина "Роза”.

Всъщност, проблемът е актуален за целия град. Почти няма улица или обществено място в Мездра, на които да няма изсъхнали или болни дървесни видове. Обследване на потенциално опасните дървета на територията на града обаче не е правено от години. Да не говорим за паспортизация на зелените площи, каквато система вече е въведена в редица общини у нас в изпълнение на изискванията на Закона за устройство на територията. Съгласно чл. 63, ал. 1 от този закон, кметът на общината организира съставянето и актуализирането на публичен регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината.