През м. януари 2021 г. срещу 51-годишния М.М. била издадена заповед за защита от домашно насилие, постановена от съда по гражданско дело. Той бил задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо съпругата му Д.М. и отстранен от семейното им жилище. Забранено му било за срок от 9 месеца да я доближава, както и местата й за социални контакти, отдих и местоработата й на разстояние по-малко от 100 метра.

Въпреки тези ограничения, на 27.06.2021 г. обвиняемият М.М. дошъл в жилището на ул. „Иван Димитров“ в гр. Монтана, обитавано от Д.М. Бил в нетрезво състояние, отправял обиди, ругаел, спорел с дъщеря си. Напуснал, след като разбрал, че съпругата му подала сигнал в полицията.

През нощта на 11.07.2021 г. обвиняемият М.М. отново нарушил ограничителната заповед за защита от домашно насилие. След употреба на алкохол той посетил семейното жилище, от което е бил отстранен, и създавал проблеми на живеещите в него. За случилото се били уведомени органите на реда.

М.М. е бил привлечен в качеството на обвиняем за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие. Това деяние той е извършил в условията на повторност, след като е бил осъждан с влязла в сила присъда през м. декември 2020 г.