Социалните мрежи са изключително опасни особено за децата, тъй като те по-лесно се поддават на манипулация. Препоръчително е да споделят възможно най-малко информация за себе си, телефон, адрес, училище и да качват по-малко снимки.

Когато се създава профил на дете е задължително да се избере възраст под 18 години, тъй като за непълнолетните потребители има важни допълнителни защити.

Кражбата на профила става възможна чрез влизане с паролата и смяната ѝ с нова, неизвестна за собственика. Една от превенциите е тя да бъде силна, включваща поне осем символа и да не бъде свързана дума, предупреждават експертите.

Такъв е и случаят с няколко деца от Мездра. От известно време измамник изпраща съобщения на 11-годишни момичета от името на техни приятелки. За кражбата на профилите в една от социалните мрежи сигнализираха родителите на потърпевшите, които пожелаха да останат анонимни. Някои от тях имат профили от около 2 години, а други - от няколко месеца.

„С майката на едно от момичетата забелязахме, че децата са притеснени и си шушукат нещо. Попитахме ги какво е станало и те ни споделиха за проблема. Когато разгледахме чатовете на децата, се оказа, че профилът на едно от тях е откраднат и е писано на неговите приятели“, сподели за MediaNews една от разтревожените майки.

Тя разкри още, че знае за четири деца, притеснявани от този човек и допълни, че е възможно те да се много повече.

Измамникът е свалил снимки на едно от децата и го е заплашвал, че ще ги качи в нов профил, направен от него. За да не се случи това, той пожелал да получи голи снимки. Когато чатът станал по-сериозен и включвал нецензурни изрази, той настоявал за видеоразговор.

Схемата е била добре подготвена, казват родителите. Освен за едно от децата, педофилът се представял и за братовчед на едно от момичетата, като дори знаел името и годините на момчето, което допълнително да допринесе за истинността на профила. Родителите обаче веднага проучили и разкрили плана.

За съжаление разследващите органи рядко се задействат заради откраднати от педофили снимки. Това е така, защото такива съдържания не представляват детска порнография и не са наказуемо деяние. Наказуеми обаче могат да бъдат коментарите под тях, когато съдържат сексуални намеци по адрес на деца.

Родителите апелират децата да внимават с кого си пишат и когато имат притеснения, веднага да ги споделят с тях. Надяват се, че компетентните органи ще се заемат с проблема. Те се обърнаха и към останалите родители с молба за засилен контрол на децата в социалните мрежи и повече разговори с децата.