Измамената баба Надежда от Монтана
Измамената баба Надежда от Монтана

Приканил ги да дадат пари, за да помогнат да се заловят телефонни измамници. Дядо Цветан бил зъботехник и винаги в семейството имали много пари. Заради болестите обаче, намалели. Съседите ги считали за заможни хора. Двамата веднага грабнали 950 лв. и ги метнали долу заедно със златните зъби близо 30 грама злато.

"Бяхме с ясното съзнание, че помагаме на полицията да залови измамници. Бях чула, че една жена така си дала парите, но ние мислехме, че да ти се обадят от полицията е сериозно и не сме се досетили да е лъжа“, разказва баба Надежда. Уговорката с мнимия полицейски шеф била на другия ден сумата и зъбите да бъдат върнати.

По-късно разбрали, че са измамени и подали жалба в полицията.

Ало мошениците проучвали жертвите по имената на опечалените в некролозите, залепени на къщите, разкриха жители на града край река Огоста. Съвсем наивно питали как са старите хора - здрави ли са или болни и дали излизат навън, къде са децата им и с какво се занимават, от кога не са се връщали от чужбина. Така научавали всичко за родословното дърво на набелязаните за мишена мирни хора.

През 2016 г. станалите мишена на телефонни измамници в Монтанско са 30, разкрити са три измами. От началото на годината досега има бум, 11 души са станали жертви на телефонната мафия, уточниха от Областната дирекция на МВР.

Общо в страната ни 90 000 са потърпевшите при телефонни измами по данни от пресцентъра на вътрешното министерство.

Камелия Александрова