Изложбата бе представена и открита от Светлана Кръстева, директор на Държавен архив – Видин. Тя обясни, че показаните литографии са в жанра „ведута“, появил се в италианското ренесансово изкуство. Този вид пейзажи стават особено популярни с изображенията на древни паметници и забележителности на градовете и с поклонническите маршрути по светите места.

Графиките от колекцията „Пейзажи по Дунава – отсам и отвъд“ са особено интересни с архитектурата, ландшафта, облеклата на хората – военни и цивилни, корабите и жанровите сценки, свидетелстващи за времето. Освен че са достоверни, те притежават и висока художествена стойност с майсторската си рисунка и многообразие. Техни автори са Адолф Кунике, А. фон Саар, Ф. Волф и Лудвиг Ермини. Сред творбите има две литографии от района на село Флорентин, изображения на крепостта Смедерево в Сърбия, на видинската крепост, на Лом, Оряхово, Никопол, Свищов, Русе, на тържището в румънския град Калафат, на Гюргево и много други.

Ведутите са направени като самостоятелни листи от албум и са част от фонда на Монархическия институт, съхраняван в Централния държавен архив. Изложбата може да бъде разгледана в Художествената галерия до края на този месец.