Сред експонатите, подредени в една от експозиционните зали на Археологически комплекс "Калето", са реплики на българско ранносредновековно облекло, въоръжение и снаряжение, изложени върху 7 фигури в цял ръст. Любопитство будят представително облекло и въоръжение от VIII-IX в., женско облекло и накити от VI-VIII в., леко защитно и нападателно въоръжение от VIII-IX в., леко нападателно въоръжение от VIII-X в., облекло и снаряжение от IX-X в. и леко въоръжен стрелец от IX-X в. Интерес представляват също репликите на средновековни бойни брадви, мечове и ками, метални ризници и шлемове, лъкове, стрели и т. н.

Репликите са изработени по методите на историческото реконструиране и са реално използвани от техните собственици във възстановки на исторически битки и събития, както и в средновековни събори и фестивали у нас и в чужбина.

Експозицията „Българите през Ранното Средновековие” ще гостува в Мездра до 15 март. Напролет организаторите възнамеряват да направят изложба и на реконструирани облекла, оръжия и защитно въоръжение от епохата на Второто българско царство (XII-XIV в.).