Денят на Мездра започна на централния площад "България" с ритуал по издигането на националния трибагреник, знамето на община Мездра и флагът на Европейския съюз. Под звуците на националния химн "Мила Родино", кметът на община Мездра Иван Аспарухов и заместниците му Николинка Кътовска и Цеца Костова, издигнаха знамената. За пореден път на почетен караул бяха застанали двама млади гвардейци, командвани от специалния комендант, създателят на "Незабравима България", талантливият режисьор Искрен Красимиров.

На тържествената церемония присъстваха председателят на Общинския съвет - Яна Нинова, заместник-кметът Нели Минева, секретарят на общината Светла Мицева, общинските съветници д-р Ивайло Тодоров и Тихомир Илчев, служители на администрацията.

След тържественото издигане на знамената, групата се отправи към паметника на Свети Георги Победоносец, за да поднесат венци и цветя и изразят почитта и преклонението си пред подвига на загиналите герои. С развят трибагреник и четническа униформа, Искрен Красимиров поведе шествието.

Венец от името на община Мездра поднесоха двама служители и кметът на общината. Яна Нинова и общинският съветник Тихомир Илчев поднесоха цветя от името на Общинския съвет.

За MediaNews комендантът на караула Искрен Красимиров заяви, че в тези необичайни условия, не трябва да забравяме героите си. Въпреки че сега, когато е принуден поради обстоятелствата, винаги се връща в родния си град. И в този ден се чувства изключително горд, защото отново е с любимата униформа, станала вече като негова втора кожа.

Специален поздрав към жителите на община отправи и кметът Иван Аспарухов, който изрази увереност, че такива трудни моменти само ни правят по-силни. Той честити празника на гражданите на Мездра и пожела здраве и вяра, че доброто предстои.