© Община Белоградчик

Официално откриване бе поставено от г-н Боян Минков - кмет на Община Белоградчик, г-н Ивайло Крумов - директор на Исторически музей – Белоградчик, гл.ас. д-р Светлана Антова - етнолог, главен асистент в ИЕФЕМ-БАН и професор д.н.к. Маргарита Карамихова - доктор хонорис кауза на ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“.

В своето приветствено слово г-н Минков сподели, че етнологията, археологията и културната антропология са важна част от наследството и от бъдещето на града. Той допълни: „Тук всеки камък е пропит с история, всяка къща има богати традиции и всеки местен жител е пазител на изконни български ценности. Смятам, че сътрудничеството между Исторически музей – Белоградчик и Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“ е доказателство, че там където има буден дух, могат да се случват и хубави неща, които да обогатяват културния ни живот.“ Г-н Минков изказа специалните си благодарности на организаторите на конференцията и пожела на всички присъстващи ползотворни дискусии.

© Община Белоградчик

Професор д.н.к. Маргарита Карамихова се обърна към присъстващите с думите: “За всички нас е невероятно удоволствие да бъдем заедно. Всички ние сме събрани от идеята, че най-ценното нещо, с което разполагаме сте вие – хората от следващата генерация. Това означава, че си вършим добре работата.“

Г-н Ивайло Крумов също благодари за присъствието на всички и пожела успешна конференция.

Програмата на Национална научна конференция ще завърши на 12 ноември (неделя) с посещение на Художествената галерия „Вълчо Вълчев“, Историческия музей – Белоградчик, Джамията „Хаджи Хюсеин“ и Крепостта „Калето“.

Източник: Пресслужба на община Белоградчик