В Неделята на слепия - 5 юни, в туристически комплекс „Дядо Йоцо гледа“ край село Очин дол се проведе 11-ото издание на Националния фолклорен събор „Де е българското“. Организатори на събитието бяха Община Мездра и Сдружение „Искърско дефиле” със съдействието на градското читалище „Просвета”.

В събора се включиха повече от 400 самодейци, представители на 24 читалищни колективи от областите Враца, Монтана и Плевен. На сцената се изявиха танцьори, певци и музиканти от 13 читалища в общината-домакин: Брусен, Върбешница, Горна Кремена, Дърманци, Зверино, Зли дол, Игнатица, Лик, Люти брод, Мездра, Очин дол, Типченица и Царевец, както и танцови състави, певчески групи, народни хорове и индивидуални изпълнители от още 11 населени места в Северозападна България - Враца, Вировско, Горни Вадин, Еница, Стубел, Косталево, Кунино, Оходен, Победа, Спанчевци и Роман.

Най-възрастният участник в тазгодишното издание на „Де е българското” бе 84-годишният виртуоз на окарината Георги Димитров от с. Лик, а най-невръстен - Явор Чифчийски от с. Върбешница, само на четири години. Акцент в програмата на събора бе концертът на популярните народни певици сестри Диневи.

В разгара на събора председателят на Сдружение „Искърско дефиле” Огнян Петров връчи за 11-ти път наградата за родолюбие „Дядо Йоцо гледа”. 10-килограмовата статуетка - реплика на паметника на Дядо Йоцо в Искърското дефиле, получи роденият в Мездра режисьор и продуцент Искрен Красимиров, създател на проекта „НЕзабравимата България”.

Отличието се присъжда на Искрен и на екипа на „НЕзабравимата България” „за родолюбивия им проект да запазят българската историческа памет и я предадат на настоящите и бъдещите поколения”. 26-годишният автор на художествено-документални филми е най-младият носител досега на наградата за родолюбие