Разтревожени родители подадоха сигнал, че в училище "Иван Вазов" е пълно с пожарни и полиция и децата са изведени на двора. Оказа се, че инцидент наистина има, но пожар и опасност за децата няма. Благодарение на бързата и адекватна реакция на учителите, децата са изведени веднага на двора, след като лампите са започнали да премигват, а в коридорите се е разнесла миризма на бакелит.

Пристигналите на място пожарникари установили, че се е запалило главното електрическо табло, в следствие на късо съединение, което те своевременно загасили. Служители на пожарната съобщиха, че проблемът е възникнал най-вероятно поради небрежно отношение на поддържащите ел. инсталацията служби. По думите на един от проверяващите, стана ясно, че повредата е голяма и е необходимо време за пълното й отстраняване.

Училището е общинско и за неговата поддръжка отговарят от Общинското предприятие "Чистота". В учебното заведение има майстор по ремонтните работи, но той няма правомощията, нито квалификацията за поддръжка на електрическата инсталация. Самият той каза, че преди началото на учебната година са минавали на проверка за всички видове инсталации, но какво и как са проверявали, той не знае.

Директорите бяха притеснени, защото трябва да вземат бързо и адекватно решение дали да продължат учебните занятия, или да бъдат прекратени.