- Има ли несъответствие, дисбаланс в заплащането на униформените, които са на терен и цивилните и държавните служители?

- След влизането в сила на промените от 1 февруари тази година се получи едно разминаване. Вдигнаха се заплатите на държавните служители. Истината е, че от 6-7 години заплатите ни не са индексирани. Минималната работна заплата е повишавана няколко пъти и така полицаите все повече се доближават до нея. В това време разходите за ток, вода, телефони, които касаят семействата на служителите, са поскъпнали. Вдигнаха се заплатите на тези, които станаха държавни служители, а възнагражденията на редовите полицаи изостават.

Разбира се, аз мисля, че в една нормална държава пчеличката, която носи меда, трябва да получава повече. Един редови полицай, който е на улицата, е със заплата 617 лв. - това са патрулно-постовите и някои служители на Пожарна безопасност и защита на населението, а цивилните, чиято работа не омаловажавам, получават по 1390 лв. Разликата във възнагражденията на служителите е от 300 до 400 лв. Новоназначените пък започват с по-високи заплати. Всичко това води до демотивация и отлив от полицейската професия. Ако преди години за едно място се бореха по 20 души, сега се явяват само двама-трима.

- Има ли бонуси за полицаи, които работят в райони с тежка криминогенна обстановка? Може ли един полицай в ромския кв. "Кошарник" на Монтана да е с по-висока заплата, отколкото негов колега в курорта Вършец, където е относително спокойно?

- Няма такова разделение по териториален принцип. Криминогенната обстановка е различна в цялата страна.

- За какви права ще се борите като синдикат тази година?

- Най-вече за повишаване на заплатите, за социална справедливост и за изравняването с държавните служители в системата.

- Какви мерки се взимат за гарантиране безопасността на живота на полицаите?

- При акции в населени места и при работа на полицаите при инциденти на адрес няма никаква защита. Боравим с повече информация, за да избегнем трагичните случаи. Ако питате за бронежилетките - имаме, но те са с изтекъл срок.

- Разполагат ли полицаите от Монтанско с достатъчно бързи коли и гориво да гонят престъпниците? Бандитите ползват най- модерните и мощни коли.

- От тази година лимитът за горивото е повишен, нямаме такива проблеми, но автопаркът се нуждае от обновяване. Опелите, които са в него, са от 7-8 години. От МВР обещаха да ни дадат нови коли за борбата с битовата престъпност.

- Осигурява ли се редовно работно облекло на полицаите?

- Работното облекло се полага по един комплект на две години, но през останалото време не се доставя редовно. Ако, примерно, се скъса куртката или се изтрият кубинките - родно производство, е трудно бързо да се подменят. Трябва да кажа, че Министерството на вътрешните работи отделя внимание на този въпрос. Наскоро бе свикан Съветът по социално партньорство - измерено е качеството на дрехите и обувките и са взети мерки.

- Ще стачкувате ли?

- Ще стачкуваме при необходимост, ако се наложат промени, които накърняват правата на полицаите.

- Защо са се нароили толкова много полицейски синдикати? Не е ли по-добре да се стремите към обединение? - Да, много са и се получава раздвояване. Синдикалните организации са СФСВМР с близо 7000 членове, ССМВР и САСМВР, където са общо около 1000 човека. През 2009 г. един от председателите на СФСМВР се отдели и създаде нова организация. Останалите синдикати са Националният полицейски синдикат, "Огнеборец" на пожарникарите и НСГА на деловодителите. Приканвам колегите да се обединим и да съгласуваме действията си.