Това е най-деликатната възраст за едно дете- категоричен е Петков. Според него обаче статистиката, според която България е на трето или четвърто място по употреба на дрога сред младежите е неправилна, защото децата често лъжат в анонимните анкети, за да се докажат пред съучениците си.„Наркотиците се разпространяват по най-различни начини. Дилърът, който е в едно училище – не можем да го отличим, той е едно нормално дете”, допълва Петков.

По думите му децата си купуват и употребяват наркотици по най-различни поводи, включително и заради финансовата страна на нещата – да бъдат лидери и за популярност. „Симптомите за подобно нещо са различни – детето става по-немарливо към външния си вид, започва да страни от най-близките си хора”, пояснява Петков. Според него учители и родители, които познават добре децата си, ще могат да забележат предупредителните знаци, че дадено дете употребява дрога.

„Когато по един или друг начин дете попадне в такава компания и някой от тази компания е по-близък с майка си и баща си, той споделя за това, което се е случило. Родителят, който знае, много рядко споделя с другите родители”, пояснява Петков.Според Петков обаче има друг проблем – родителите често не говорят за това.

Инспекторът е на мнение, че родителите или съвсем отхвърлят възможността детето им да взима наркотици, или приемат темата много присърце и започват да действат според своите разбирания и да „упражняват едно насилие” над детето си, което с нищо не им помага.