© НЧ "Никола Йонков Вапцаров 1924"

Библиотекарят Христина Кръстева разказва, че работилницата за мартеници е традиция за община Криводол, която читалището и училището организират повече от шест години. Творческата работилница започва да работи в началото на февруари, като до края на месеца се изработват мартенички с кауза. "Тази наша местна инициатива винаги е била насочена към организирането на базар, където продаваме изработеното, а средствата даряваме на хора в нужда. Тази година мартениците са по-интересни - решихме да се спрем на съживяването на всички населени места. Навсякъде ще украсим празнично по едно дърво."

Инициативата е под патронажа на кмета на община Криводол Христо Доков, материалите за изработката на мартениците са закупени също от общината. В работилницата се включват много деца, но най-щастливи са малките 5-годишни и най-възрастните на 70 години. Библиотекарят Х.Кръстева споделя, че всяка година се включва и един доброволец - Жасмина Илиева, която отделя време и проявява истинско творчество при изработването на мартениците.

Така пред сградата на общината грее 3-метрова мартеница, украсени са над 18 дървета, входовете и изходите на града.

"Мартеница с кауза" е изработила над 1000 мартеници за външна декорация с обща дължина 400 метра, които вече красят всички населените места в общината.

Източник: БНР Видин