За служителите на общинските администрации най-интересна бе подмярка 7.2. "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от мярка 7 "Основни услуги и обновяване на селата в селските райони" от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Общият бюджет е левовата равностойност на 100 млн. евро, като с това финансиране се цели насърчаване на социалното приобщаване, намаляване на бедността и икономическото развитие в селските райони.

Допустимите дейности са разделени в седем отделни процедури за:
- строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи общински улици, тротоари, и съоръженията и принадлежностите към тях;
- изграждане и/или обновяване на площи, за широко обществено ползване, предназначени за трайно задоволяване на обществени потребности от общинско значение;
- реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на общинска образователна инфраструктура с местно значение в селските райони (училища и детски градини);
- изграждане, реконструкция, ремонт, оборудване и/или обзавеждане на спортна инфраструктура (физкултурен салон на училища и спорт);
- реконструкция и/или ремонт на общински сгради, в които се предоставят обществени услуги, с цел подобряване на тяхната енергийна ефективност.

Критериите за оценка са различни за всяка от дейностите по подмярката. При изграждането на общински пътища и улична мрежа основен акцент се поставя на броя жители, които реално ще се възползват от инвестицията, нивото на безработица в района, допълнителните точки, които ще получават общините от Северозападния регион.

Това е второто отваряне на подмярка 7.2 от ПРСР, като от първия прием общо за страната за сключени общо 189 договора на стойност левовата равностойност на 191 млн. евро.

За стартиране на бизнес на физически лица бе предствена подмярка 6.1. "Създаване на стопанства на млади фермери“, насочена към земеделски производители от 18 до 40 г. Млад земеделски производител се счита за такъв, когато установява за първи път земеделско стопанство в качеството си на ръководител на стопанството. Процедурата е отворена за кандидатстване до 14 юни. Целта й е да подпомогне процеса на създаване на устойчиви земеделски стопанства и да насърчи заетостта. Общият бюджет е малко над 43 млн. лв., а размерът на финансовата помощ на един кандидат е левовата стойност на 25 000 евро.

Друг акцент по време на срещите, с което участниците се запознаха, е кандидатстването по ПРСР чрез Информационната система за управление и наблюдение на европейските средства в България.