Непосредствено след впечатляващата музикално-хореографска композиция, ще започне церемонията по откриване на празниците, които честват своята 30-годишнина. Оркестрите от България, Полша, Румъния и Черна гора ще изпълнят националните си химни. Подполковник Ради Радев - главен диригент на Българската армия и началник Гвардейския оркестър, ще дирижира близо 300 музиканти от всички духови оркестри, които заедно ще изпълнят марша „Сливенци при Драва” и „Дунавско хоро”. По традиция фестивалът започва с този музикален поклон пред неговия патрон Дико Илиев.

Ще бъдат връчени наградите на композиторите, спечелили призови места в Националния конкурс за нови творби за духов оркестър и на децата, победили в Международния конкурс за детска рисунка "Тъпан бие, хоро се вие".

В първата фестивалната вечер на откритата сцена на площад "Жеравица”, а при дъждовно време – в Драматичния театър, ще свири Гвардейският оркестър под диригентството на старши лейтенант Лъчезар Кръстев. В програмата му са включени Еленино хоро, „Билка” и „Дунавско хоро” от Дико Илиев, маршовете „Весели в боя” от Камен Луков и „Родина” от Николай Братанов, както и съвременни творби. Атрактивно допълнение към част от изпълненията на най-добрия професионален духов оркестър ще бъде участието на Мажоретен състав „Светла” от Елин Пелин.

Представителният младежки оркестър с мажоретен състав от Ловеч с диригент Тотко Рогашки ще представи най-новата си програма. Тази формация с възхитително художествено ниво е сред най-преданите участници във фестивала, включвали се във всички негови издания.

Община Монтана е приготвила специални юбилейни плакети за оркестрите, който ще се представят на сцената на Дико-Илиевите празници през тази година. Те ще бъдат връчвани от кмета Златко Живков и останалите официални гости, които ще представляват Министерството на културата, Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци.

Дико-Илиевите празници се провеждат под патронажа на Министерството на културата на Република България.