По традиция възпоменателната проява започна с възрожденски песни в изпълнение на мъжката вокална група "Калето" с ръководител Милчо Романски.

Особена тържественост на тазгодишното честване на българската свобода придаде музикално-поетична композиция, подготвена от ученици от градското Основно училище "Св. св. Кирил и Методйи" с ръководител музикалния педагог Тони Яшова.

Акцент в тематичната програма бяха музикалните изпълнения на патриотични песни от Божидара Христова и Вокална група "Littlle Wings", емблематичната народна песен "Йовано, Йованке' и одата на Иван Вазов "Опълченците на Шипка”, изпълнена от актьора Янко Лозанов.

Честването на 3 март продължи с издигане на националния трибагреник, знамената на Община Мездра и на Европейския съюз под звуците на „Мила Родино”. Слово за непреходното значение на Руско-турската освободителната война произнесе кметът на Мездра Генади Събков.

По-сетне празнично шествие се отправи към паметника на загиналите във войните от община Мездра, където бяха положени венци и цветя на признателност. Възпоменателната проява, посветена на 139-годишнина от избавлението ни от турско робство, уважиха представители на Общинската администрация и съвет, кандидат-депутати, много граждани.

Останалите акценти в празничния ден бяха XV Републикански шосеен пробег "3 март" и концерт на Детския танцов състав "Мездренче” при Читалище "Просвета" с художествен ръководител Йоанна Аспарухова.