© Община Видин

„Благодаря за старанието и желанието да правите нови неща. Пожелавам много успехи и винаги ще Ви подкрепяме“ – приветства музикантите директорът на ОКИ „Дунав“ Юлияна Димитрова.

Силвана Сюлейман – главен експерт „Култура“ в Община Видин и член на Сдружение „Видински фонд „Читалища“, също отправи своите поздрави към оркестрантите. „Визията, която д-р Ценков има за Видин, е град с открито културно пространство. Календарът на Градски духов оркестър е доказателство за това“ – каза експертът.

Диригентът на Градския духов оркестър Диляна Цанкова изказа огромни благодарности на Община Видин в лицето на кмета на Видин д-р Цветан Ценков и неговия заместник Борислава Борисова, Сдружение „Видински фонд „Читалища“, Общински културен институт „Дунав“, както и на редица граждани, помогнали за реализирането на календара. Сред тях са директорът на Регионална библиотека „Михалаки Георгиев“ Десислава Иванова, която отваря вратите на Детския отдел и там са заснети част от снимките в календара; Ирина Флорова-Капелова от Драматичен театър „Владимир Трандафилов“, в чиято арт инсталация „Бяла приказка“ са направени зимните снимки; младият дизайнер Иванка Найденова, която е създала за оркестъра тематични тениски; рокерите от „Северозападни мотори“, в чийто мото клуб също са заснети някои от фотографиите. Диляна Цанкова отправи благодарности и към фирми, които са оказали помощ през годините. Фотосите са дело на Виктория Топалска.

За веселото настроение на всички се погрижиха малките талантливи танцьорки от НЧ „Светъл ден-2009“ с ръководител Йоана Ванкова.

Идеята на календара е да покаже музикантите в по-различна светлина, по-близо до хората, а със събраните средства от продажбата на календара оркестърът да сбъдне своя голяма мечта – турне извън Видин.

През 2024 година Градски духов оркестър ще продължи съвместната си работа със Симфониета-Видин, Драматичен театър „Владимир Трандафилов“ и други културни институции, както и с младите таланти от училището по изкуствата „Св. св. Кирил и Методий“ във Видин. Професионалните музиканти ще си партнират с децата от детска градина „Желязко Попниколов“ в концерт, посветен на националния празник на България.