Наградата се присъжда за подобряване сигурността на гражданите и контрол при спазване на общинските наредби чрез внедряването на най-модерната система за видеонаблюдение в страната, в която е вграден последен модел изкуствен интелект на световно равнище. Враца е първият град, в който бе въведен уникалният софтуер. В системата за видеоконтрол са инвестирани близо половин милион лева от местния бюджет. На територията на града са разположени 36 камери за наблюдение, на 14 ключови кръстовища и пътни артерии.

Тази награда е второ поредно отличие за врачанския кмет в конкурса "Кмет на годината“. През миналата година той получи приз в категорията "Градска среда".

На церемонията присъстваха още еврокомисарят Мария Габриел, министърът на туризма Николина Ангелкова, омбудсманът на Република България Мая Манолова, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и други официални лица.

В шестото издание на конкурса, организиран от Портала на българските общини Kmeta.bg, участваха всичките 265 общини у нас, които се съревноваваха общо в 10 категории. Конкурсът "Кмет на годината" е инициатива, която стартира в България през 2013 г. След национално онлайн допитване, всяка година се отличават най-добрите градоначалници в страната.