Във фестивала на българската кухня в Монтана тази година готвиха четирима врачани. Имаше участници от селата Дунавци, Комарево и Говежда.

"Да готвиш традиционни ястия, които да опитат много хора от Монтана е невероятно изживяване", казва 17-годишната Ива Еленкова. Тя участва в литературния клуб, но за случая става помощник готвач. Майстор-готвачите поднесоха ястия по рецепти на традиционни ястия за Северозапада.

Боб с тревички, джанки и баш врачанска лютика са двете ястия, които задължително ще сготви Дядо Скръц. Дива мента и маточина слага този път в лютиката. Иначе печените чушки, яйца, домати, патладжан, чесън, лук, лют пипер, магданоз и зехтин се изцеждат от водичката, която са пуснали и се накълцват.

"Всичко трябва да се пече на жар, защото така е най-вкусно", казва Дядо Скръц и поглежда към тенджерата, в която се печат яйцата. Кметът на Монтана Златко Живков изпълни обещанието си и опита баш врачанската лютика.