За откриване на седмицата ще пристигне лично директора на Гьоте - институт България – г-н Ветцел.

Нашият град е първият в България, който представя изложбата – плакати ИЗГУБЕНИ В ПРЕВОДА – НЕПРЕВЕДИМОТО, ПРЕВЕДЕНО НА ВИЗУАЛЕН ЕЗИК, след официалното и представяне в гр. София.

В седмицата на Гьоте – институт България в Младежки дом – Враца е включена и филмова програма на Гьоте-институт България - „Цветът на копнежа“ . Това е поредица от игрални и документални филми от Германия, в които отражение намират както случки от реалния живот, така и мечтите и копнежите на хората. Програмата бе изготвена от Гьоте-институт България в началото на тази година и бе представена в този си вид за първи път пред публика в София.

Заглавието на поредицата е заимствано от едноименния документален филм на германския режисьор Томас Риделсхаймер, който с великолепни кадри, музика, стихове и осем истории за любов, родина, надежда, природа и свобода разказва за мъката и радостта да бъдеш човек.

Във всеки един от филмите по различен начин се търси и открива копнежът, но заедно с това тези филми предлагат и един задълбочен поглед към филмовата продукция от последните десетилетия в Германия.

През 2017 проектът гостува в Русе, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Враца.
Всички игрални и документални филми от афиша на Кино салона ни са с превод и свободен вход.