© Регионален исторически музей - Враца

Изложбата е озаглавена „Батак 1876 г. Хроника на една безсмъртна пролет“ и се състои от 10 табла с размери 70/100 см. Включва текст с хронологично описание на събитията и богат илюстративен материал от фонда на Исторически музей – град Батак.

Изложбата представя един от силните и същевременно драматични моменти от нашата история – Априлското въстание, и неговото жестоко потушаване в Батак.

Хронологично е проследен ходът на събитията през бурната пролет на 1876 година – от подготовката на въстанието в Четвърти революционен окръг, през неговото избухване и развой, до неговото потушаване. Акцент е поставен върху епилога на Априлското въстание в Батак.

Кървавата разправа с въстаналите батачани и героичната саможертва на хилядите в името на свободата разтърсват през онази пролет съвестта на Европа. И до днес разказът за онези страшни часове, когато думите „Свобода или смърт” са изковавали нашата историческа памет, ни съпътства и ни дава един от най-ценните уроци - за силата на духа, за саможертвата в името на идеалите, за вярата и стремежа към свобода.

Изложбата може да бъде видяна в Регионален исторически музей – Враца (фоайе пред голямата зала на Художествената галерия) в периода от 10 февруари до 12 март 2021 г.