На срещата стана ясно, че настоящата процедура е за набиране на проектни предложения на конкурентен подбор, при която проектните предложения на Община Мездра ще се конкурират с тези на останалите 27 общини от четвърто ниво на националната полицентрична система.

Всеки проект ще се бъде оценяван по следните основни показатели: процент енергийни спестявания в резултат на енергоспестяващите мерки; ниво на енергопотребление след прилагане на енергоспестяващите мерки, съгласно скалата на класовете на енергопотребление за съответната категория сгради; ефективност на инвестицията, като отношение на необходимите инвестиции в лева към количеството спестена първична енергия в kWh; очаквано годишно намаляване на емисиите от CO2 (екологични ползи); степен на проектна готовност; целесъобразност на инвестицията, целева група - брой обекти с жилищно предназначение; ефективност на инвестицията като отношение на необходимата инвестиция в лева към обновената инфраструктура в кв. м. РЗП.

Всяка община кандидат по процедурата може да подаде максимум 3 проектни предложения, като няма ограничение в броя и вида на сградите, които могат да бъдат включени в един проект. Минималният допустим размер на безвъзмездното финансово подпомагане за всеки индивидуален проект е 200 000 лв., а минималният не може да надхвърля 1,5 млн. лв.

Предимство се дава на жилищните сгради с по-голям брой самостоятелни обекти, поради факта, че повече собственици на самостоятелни обекти и живеещи лица ще бъдат облагодетелствани от подобрената инфраструктура и съответно проектите ще имат пряк ефект върху по-голяма целева група.

Допустими жилищни сгради за енергийно обновяване по тази процедура са:

• многофамилни жилищни сгради, които са масивни сгради и са проектирани преди 26 април 1999 г. в строителните граници на гр. Мездра;

• многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно-повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им в строителните граници на града.

Сдруженията на собствениците (СС) кандидатстват пред Общината като подават Заявление за интерес и финансова помощ (ЗИФП) за участие в проекта на базата на постигнато 67% съгласие от собствениците на самостоятелни обекти, а Общината сключва договор за финансиране със СС на сградите, които отговарят на критериите за допустимост и подбор и са получили одобрение за обновяване.

Освен останалите необходими документи, ЗИФП задължително трябва да бъдат придружено от обследване за енергийна ефективност и от техническо обследване на съответната сграда, които се извършват от правоспособни лица, консултанти и проектанти за сметка на собствениците на самостоятелни обекти.

Община Мездра заявява готовност да консултира всяко Сдружение на собствениците относно допустимостта на сградата, както и по отношение на изискванията, свързани с изготвянето на енергийно и техническо обследване.

Заявления за интерес и финансова помощ (ЗИФП) могат да бъдат подавани в деловодството на Община Мездра всеки работен ден до 17:00 часа на 20 февруари 2020 г. (четвъртък).

Максималният брой точки, който може да получи съобразно показателите за оценка всеки един проект, подаден от Сдружения на собствениците, е 187. Класирането ще се извърши по низходящ ред на получените точки. В проектното предложение/я на Община Мездра ще бъдат включени сгради, събрали минимум 90 т.

Подробна информация за процедурата, начина на кандидатстване и образците на необходимите документи е налична на уеб страницата на ОПРР: www.bgregio.eu, в меню „Кандидатстване“, под меню „Актуални схеми“.

Същата информация е налична и на официалния сайт на Община Мездра: https://www.mezdra.bg/, в Секция „Енергийна ефективност на жилищни сгради в гр. Мездра“.