Според документите по делото около полунощ на въпросната дата подсъдимите на 28 г., на 31 г. на 46 г. влезли с маски в дома на 59-годишния мъж и поискали парите му.

След като той им отговорил, че няма пари, нападателите в продължение на час го измъчвали, като го удряли в главата с юмруци и с лопата, рязали с ножица ръката му и го заплашвали, че ще отрежат пръстите му.

След като претърсили дома, нападателите си тръгнали със 785 лева. Сигнал за грабежа подала дъщерята на пострадалия, след което тримата нападатели били задържани и срещу тях започнало разследване. Пред съда те се признали за виновни и получили по-леки присъди.

След грабежа в с. Септемврийци, на извънредна пресконференция в Монтана, ръководството на прокуратурата заяви, че ще реагира остро, тъй като „подобни деяния са нетърпими за обществото и не бива да остават ненаказани“.

Преди да започне делото в съда, тримата подсъдими са сключили споразумение с прокуратурата за наказание от по седем месеца затвор за всеки.

Съдът обаче не го одобри и увеличи наказанието на по една година затвор.

В мотивите за това е записано: „С оглед високата степен на обществена опасност на извършеното престъпление и начина на неговото извършване, наказание по-малко от една година „Лишаване от свобода“ ефективно не би постигнало целите на наказанието - да се поправят и превъзпитат осъдените към спазване законите, да им се отнеме възможността да вършат други престъпления и да се въздейства възпитателно и предупредително и върху другите членове на обществото“.

Присъдата е окончателна и не подлежи на жалба или протест.

Тя дава право на пострадалия да предяви граждански иск за причинените от грабежа и побоя неимуществени вреди пред гражданския съд, уточниха от Съдебната палата в Монтана.