Психиатърът Д-р Петров, който е специалист от 25 години, потвърди, че днес със своята съпруга, също лекар, и с колегата си д-р Тодоров са си подали молбите за напускане с предизвестие, считано от утре. Д-р Петров недоумява как за десетина години са изчезнали 12 млн. лв. и никой досега не се е запитал къде са тези пари, за какво са изразходвани… Няма ги тези пари и сега ни се заявява, че ние сме щели да получим част от заплата. До миналата година бяхме с 660 лв. заплата.

"В нашата болница се лекуват повече от 180 000 души. Искаме да се въведе ред и дисциплина и от нас и от държавата. Ние работи ме те ни плащат, просто е. Заплатата ми е около 730 лв, а съм взел половин аванс за септември. Съпругата ми също е на това дередже и с тези средства си храним семейството и си пращаме детето на училище. Но това не е генералния проблем", допълни д-р Петров. Болните хора, децата, къде ще се лекуват, ако болницата се закрие?", каза за MediaNews детският лекар.

Всеобщото мнение на лекарите бе, че вероятно ще има решение на проблемите на МБАЛ "Христо Ботев" и трябва сега това да е грижа номер едно и на правителството. Лекарите изразиха вяра, че днешният протест ще накара да се замислят и онези, на които болницата дължи пари. "Ако кредиторите не правят запорите и не спъват работата, ако не водеха непрекъснати дела, нямаше да сме вкарвани в непрекъснато и все-по тежка ситуация, споделиха те. Дано като видят страховете на хората, които ще останат евентуално без медицински грижи, и кредиторите да променят донякъде поведението си. Имаме нужда от глътка въздух", декларираха хората в бели престилки.

Те увериха, че рискът да няма лекар в реанимацията не съществува, въпреки всичко, може да е един анестезиолог, но няма да спре хирургическата дейност на отделенията и ще се обгрижват интензивните болни. Не дай си, Боже, да стане голяма катастрофа или авария и да има пациенти с комбинирани травми - изразиха страховете си медиците. Те увериха, че работата се "закърпва” на този етап с насочване на някои болни в близки болници, тъй като тук липсват и медикаменти, и помощни медицински материали.

Млада жена от Монтана беше дошла да подкрепи врачанските лекари, които са спасили животът й. Тя носеше плакат и заяви, че иска да се лекува тук, при професионалистите, спасяващи животи на стотици хора. След мирния протест пред сградата на болницата протестиращите блокираха за десетина минути главния път пред поликлиниката. Този акт не беше с цел да обърка движението, а да покаже, че лекарите и гражданите са готови на сериозни действия в усилията си болницата във Враца да не е първата фалирала в страната.

Дано утре пристигнат добри новини!