Съставени са 10 акта заради провеждането на 11 обществени поръчки, които са били на стойност над 12 милиона лева. Били са установени и 14 необосновано проведени поръчки за близо 4 000 000 лева.

Цветков ще бъде глобен заради поръчката на доставчик на храна, тъй като не е провел задължителна процедура по закона за обществените поръчки (ЗОП). Той е нарушил наредбите и при избора на охранителна фирма. За двете провинения бившият директор ще трябва да плати общо 6 631 лева. През декември миналата година и януари тази година магистратите са потвърдили решенията на АДФИ, но Цветков ги обжалва пред административните съдии.

От своя страна Светозар Луканов не е провел процедури по ЗОП за избор на стентове за инвазивна кардиология, за катетри, за медицински изделия, за превързочни материали и за извънгаранционно поддържане на медицинска апаратура. Наложените му глоби са на обща стойност 9 450. Луканов обаче е обжалвал и седемте решения с касационни жалби.

Срещу двамата бивши директори на врачанската болница се води и дело за присвояването на 32 000 лв. Те били преведени на шуменски лекар, който обаче не е стъпвал в МБАЛ "Христо Ботев".

Източник: bnr.bg