Физици от института по квантова оптика „Макс Планк” в Германия създадоха нов материал за огледала, който се състои от един структуриран слой, съдържащ само няколкостотин идентични атома. Те са разположени в двуизмерен масив от оптична решетка, образуван от лазерни лъчи, и са подредени по регулярна схема със стъпка по-къса от дължината на вълната на оптичния преход на атома. Това са първите експериментални резултати от наскоро възникналото научно направление в квантовата оптика с подредени атоми.

Учените показаха за първи път, че даже един структуриран слой от няколкостотин атома може да сформира оптично огледало, което го прави най-лекото от всички възможни. Новото огледало е с дебелина едва няколко десетки нанометра, което е хиляда пъти по-тънко от човешкия косъм. Независимо от това, отражението от него е толкова силно, че може да се види даже с невъоръжено око. Основните вътрешни свойства на новия вид огледало са две: подреден модел на атома и разстоянието между дължината на вълните на моделиращите лазери. Това позволява да се потисне дифузията на светлината, комбинирайки отражението в еднопосочен и постоянен лъч светлина. Заради относително близкото разстояние между атомите, един входящ фотон може да се отрази няколко пъти между атомите, преди да бъде отразен.

Ефектът от това е потискане на разсейването на светлината и отскачащите фотони. Според авторите, по този начин се усилва реакцията на външното поле, което означава много силно отражение. Самото огледало е много тънко и невидимо, но апаратът, в което е създадено, е достатъчно голям. Той има повече от 1000 отделни оптически елемента и тежи около 2 тона. Поради това новият материал едва ли ще бъде ползван в бита, но научното значение на разработката е голямо. Квантовата оптикомеханика е постоянно разрастващо се поле за изучаване на квантовата природа на светлината с помощта на механични устройства. Работата на учените може да помогне да бъде създадена квантова памет или да се направи оптично огледало с квантово превключване, което би било важно постижение в областта на обработването на информация.

Източник: Actualno.com