Думите, които най-напред ще прочете читателят в "Голямата война…”, са: "Печелим битките. Но губим войната. Юнаци, Вие изпълнихте дълга си към Отечеството! Вечна ви слава и спете в мир!”

"Изборът и намесата на България в Първата световна война са със съдбоносни последици, които ще тегнат върху плещите и на бъдещите поколения, се отбелязва в предговора на монографията. В този исторически труд се разкриват причините за развяването на бойните знамена само две години след националното крушение в края на Втората балканска война, за да бъдат „поправени неправдите” и „всички българи да се съберат под общата държавна стряха”. Акад. Марков не само описва как, но и обяснява защо наранените чувства вземат връх над хладния разум и гневната песен „Съюзници разбойници” проехтява над Моравско и Вардарска Македония чак до Албанските планини. Юначните наши предци знаят по думите на полк. Борис Дрангов, че "Две смърти няма - без една не може" и се жертват за осъществяването на националния идеал - "Целокупна България”.

В края на премиерата кметът на Мездра връчи поздравителен адрес на акад. Георги Марков, който наскоро чества 70-годишен юбилей и му подари реплика на древноримската златна монета "ауреус", открита при археологическите разкопки на крепостта "Калето". Любителите на историята пък имаха възможност да си купят от най-новите книги на автора и да получат автограф от него.