В конференцията ще се квлючат представители на четири континента, които ще обменят опит в областта на опазването на природното наследство и неговото използване за туристически цели. Дискусията ще даде възможност на местните власти, държавните органи и други заинтересовани лица да споделят опит и добри практики в създаването, развитието и управлението на новата категория защитена територия "геопарк" и нарастващото значение на геоложкото наследство за икономиката на слаборазвитите региони чрез развиване на геотуризъм и други алтернативни форми на устойчив туризъм: културен туризъм, селски туризъм, екотуризъм. Концепцията геотуризъм е въведена от National Geographic през 1997 г.

Белоградчик е емблематично място за България от гледна точка на националното природно и културно наследство, което е част от Световното природно и културно наследство. Не случайно през 1998 г. тук е обявена инициативата на ЮНЕСКО за създаване на Глобална мрежа от геопаркове, която бързо набира скорост и 20 години по-късно обединява 120 глобални геопаркове по целия свят. Към настоящия момент съществуват 5 георпарка под егидата на ЮНЕСКО в Гърция, 1 в Турция, 1 в Хърватия, 2 в Унгария и 1 в Румъния, 12 в Испания и 10 в Италия.

България създава първия си геопарк още през 2002 г. Това е геопарк "Искърски пролом", който е българският Гранд Каньон и представя цялата история на Земята в рамките на 100 км от столицата София. Искърският пролом е също така единствения пролом в света, който започва от столица и това е уникална възможност за разработване на туристически маршрути започващи и завършващи в София.

Основните цели на конференцията са да привлече вниманието на българското общество и централните институции към уникалната възможност на България да популяризира своите природни забележителности чрез Глобалната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО и да припомни на Европа и Света откъде е тръгнала инициативата за глобалните геопаркове. Конференцията в Белоградчик се провежда с подкрепата на Европейската асоциация за опазване на геоложкото наследство и Глобалната мрежа от геопаркове на ЮНЕСКО.