„Предпочетохме тази година да поканим точно ETNOTIX, защото те са ново явление за българската музикална култура и пресъздават фолклора по модерен начин. Творческият експеримент на ръководителя на ансамбъл „Чинари“ Асен Павлов и композитора Ангел Добрев прави фолклора атрактивен за младите хора. До момента на сцената на конкурса ни са гостували групи за автентичен фолклор от нашия край и ансамбли за обработен фолклор. Сега ще покажем нещо различно и нестандартно на децата, участващи в конкурса, и на почитателите на народното творчество в Монтана.”– аргументира избора си Асен Асенов – директор на Младежкия дом, който организира конкурса за народни певци, инструменталисти и танцьори.

Група ETNOTIX е квартет гъдулки, вокал, перкусии и соло китара. В репертоара на формацията са включени както традиционни фолклорни произведения, така и съвременни версии на българска основа, а също и хитови пиеси от световната класика, поп и рок музика, които звучат въздействащо и оригинално. Премиерата на ETNOTIX бе преди 3 г. в спектакъла "Траките", където те изпълняват музиката към Първа легенда - "Орфей и Космосът".

Деветото издание на националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“ ще бъде открито в петък в 9,45 ч. В първия ден на сцената на Младежкия дом ще се съревновават участниците в раздел „Народно пеене“. В събота – 29 април, от 9.00 часа в Голямата зала ще тече емоционалното надиграване на танцовите състави. След 9,45 ч. в Заседателната зала ще свирят пред журито младите инструменталисти, избрали да изучават кавал, гайда, гъдулка, тамбура и техните оркестри. В 12,30 часа ще започне концерт на танцов ансамбъл "Младост".