© us4bg.org

Два от одобрените проекта са в община Мездра. Едната фирма се занимава с производството на вино. Стойността на проекта е 19 294 лева, а неговата цел е да се предложи нов продукт на пазара – дегустации на вино във вагон-бистро на БДЖ. Туристите ще тръгват от Централна гара в София и ще се любуват на красивите гледки по Искърското дефиле, докато опитват вина от Северозападна България. Маршрутът ще включва спирка в Люти брод с дегустация до природния феномен Ритлите и посещение на винарни и ферми в района. Финансирането ще се използва за закупуване на оборудване и популяризиране на новия продукт сред туристически агенции, които да включат маршрута в портфолиото си.

Вторият представител на общината е сертифицирано биологично земеделско стопанство в село Лик. Проектът цели разработване на обучителни курсове и/или тийм билдинги за възрастни по биодинамично земеделие с теоретична и практическа част, и кулинарни дегустации, които да бъдат предлагани като туристически продукти и преживявания, осигурявайки допълнителен доход за стопанството. Предвиждат се и курсове за деца – от засаждане на зърното до изпичане на хляба, работа с различни зеленчукови култури и други. Финансирането ще се използва за изграждане на учебно-дегустационен център във фермата, където да се случват тези дейности в бъдеще. Неговата стойност е 25 000 лева.

Всеки от одобрените двайсет проекта ще получи финансиране до 25 000 лева за дейности, които привличат туристи и развиват местните икономики, като посещения и престой с преживявания във ферми, кулинарни и занаятчийски турове, демонстрации за правене на храни, предлагане на местни продукти за продажба и други.

Те ще получат и достъп до богатия опит и добрите практики на италиански и български организации в областта на селския туризъм, благодарение на партньорите на Фондацията в този конкурс.

Източник: us4bg.org