Арт директорът на фестивала и главен хореограф на ансамбъл „Мездра” Мирослав Аспарухов откри финалния концерт с думите: „Днес поставяме началото на едно събитие в подкрепа на красотата, толерантността, единството и вдъхновението. Сигурен съм, че този фестивал е началото на едно голямо международно приятелство между различни култури, стъпили върху основата на магията на танца”.

Кметът на община Мездра Иван Аспарухов изказа благодарност към НЧ „Просвета-1925”, служителите в общинската администрация, кметствата в населените места, където се проведоха концерти и всички, взели участие в реализацията на това събитие.

„Нека всички заедно да благодарим на нашите приятели от четири континента, които уважиха нашата покана и бяха с нас през четирите фестивални дни. Убеден съм, че когато си тръгнат от България, те ще отнесат у дома вода от нашия дъжд, ще отнесат и топлина от нашето слънце. Но най-вече ще оставят тук част от своя фолклор и ще останат в нашите сърца завинаги. Защото имаме честта да бъдат първите участници в Международния фестивал „Фолклорната магия на Мездра“, каза още Аспарухов.

На сцената на площад „България” талантливите танцьори от България, Унгария, Мексико, Португалия, Румъния, Сърбия, Тайланд, Филипини, Уругвай и Украйна представиха автентични танци от своите региони. Облечени с ефектни носии и изпълняващи атрактивни хореографии, артистите обраха овациите на публиката.

Поради лични ангажименти в заключителния концерт не успя да се включи Художественият ансамбъл „Скендербеу“ от Албания.

Всички участници във фестивала получиха стилни плакети от Община Мездра, с логото на фолклорния фестивал, и грамоти от НЧ „Просвета 1925“.

Специална изненада бе подготвена за представителката на Студентския фолклорен ансамбъл „Мугурелул” от Румъния - Роксана Боршан, която бе рожденичка. Тя бе поканена на сцената, където я очакваха торта и балони, под звуците на песента "Happy Birthday.

Финалният концерт на „Фолклорната магия на Мездра“ завърши с ефектно лазерно шоу, дело на Dani Laser Show - Благоевград.