© Община Козлодуй

Пред читалището бегачите от отбора на Пробега бяха посрещнати от прекрасните момичета от танцова школа "Цветков", с питка и мед, както повелява традицията.

Заместник-кметът на община Козлодуй, Георги Кирков приветства гостите с думите "За нас е голяма чест и удоволствие да бъдете наши гости, макар и за кратко. Надявам се, че ще си тръгнете от тук с много нови приятели, усещайки дружелюбието и гостоприемството на нашите жители. Добре дошли и успех във Вашата благородна кауза."

Г-н Кирков стана и участник в Пробега, като се включи в официална обиколка, държейки Факела на мира.

След кратката програма по посрещането, всички заедно засадиха дърво на мира, с което отбелязаха идването на Факела на мира в Козлодуй.

Пробегът на мира е международна щафета, която има за цел да насърчи сближаването между народите и да спомогне за изграждането на един обединен в усилията си за развитие свят. Инициатива датира от 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой и обхваща вече над 150 страни от всички континенти. По целия маршрут бегачите пренасят горящ факел, символизиращ стремежа на хората към разбирателство и хармония. Всеки ден изминават по около 100 км.

Хора от хиляди населени места по маршрута на щафетата – деца и възрастни, обикновени граждани и световни лидери – се присъединяват към участниците в Пробега, изминавайки с факела няколко крачки или няколко километра. Всеки влага своите мечти и надежди в една обща вълна на приятелство и добронамереност.