Европейската прокуратура в София извърши обиски на 23 ноември 2023 г. в рамките на разследване за потенциална злоупотреба с европейски средства, включваща проект за ремонт и реконструкция на общинска пътна мрежа в община Бойчиновци. Претърсванията са извършени на множество места в България, включително в обекти на фирми, участващи в строителните дейности, както и в административни офиси на община Бойчиновци. Иззети са множество документи и са разпитани свидетели.

Според разследването на 9 юли 2019 г. община Бойчиновци е сключила договор за финансова помощ с Държавен фонд "Земеделие", свързан с изпълнението на проекта на стойност 2,6 млн. евро по програмата на ЕС за развитие на селските райони. В договора е посочено, че срокът за усвояване на средствата и за подаване на искането за окончателно плащане е 36 месеца от датата на подписването.

Оттогава срокът е удължаван няколко пъти, но досега няма данни договорените дейности да са изпълнени, нито проектът да е приключен.

Разследването се извършва с подкрепата на Главна дирекция "Национална полиция" и цели да се установи естеството и степента на предполагаемите престъпни действия, се допълва в съобщението.


Източник: vesti.bg