"Свободното движение на хора в рамките на Съюза е едно от най-големите преимущества от членството, на което пряко се радват ежедневно милиони граждани на държавите-членки. Премахването или ограничаването му би повлияло негативно върху живота на хората. Освен, че е една от основните свободи, това е и ключово за развитието на европейската икономика, конкурентоспособност и бизнес.

В този контекст, бих искал директно да заявя, че опитите на британското правителство да ограничи правата на европейските граждани, живеещи или искащи да се установят на Острова, са недопустими. Великобритания е и до момента на своето окончателно излизане от Съюза ще продължава да бъде държава-член и трябва да спазва изцяло съществуващото законодателство, вкл. принципите на свобода на движение и недопускане на дискриминация.

Осъждам опитите чрез лъжливи твърдения да се насява страх в британското обществото, че половин България и Румъния ще се преселят във Великобритания. Трудността на предстоящите преговори не е оправдание подобни безсъдържателни твърдения, касаещи една или друга държава-членка да служат за предлог за нарушаване на договорите и потъпкване на правата на европейските граждани.

Затова призовавам Европейската комисия да защити всички европейски граждани и да гарантира спазването на техните права за свободно движение и установяване навсякъде в Съюза, в това число и Великобритания, дори и ако се наложи да се стартира наказателна процедура срещу последната. Необходима ни е повече информация за съществуващи случаи на нарушения и какви действия ще бъдат предприети за тяхното преустановяване", заяви Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ.

Камелия Александрова