Ниски заплати на служителите, лошо качество на водата, амортизирана мрежа, плачевно финансово състояние... Само че управителите на тези фирми определено не ходят гладни и жадни. Голяма част от тях са се превърнали в нещо като местни феодали, постигнали удивителна симбиоза с политически силните на деня и натрупали купища имоти и дебели влогове в банки. На тяхното благополучие със сигурност могат да завидят дори и мениджърите на едни от най-големите и успешно работещи частни компании у нас, пише „Банкеръ“.

Типичен пример как добре се живее на гърба на държавата е началникът на монтанското държавно ВиК дружество. Става дума за Валери Иванов, който оглавява водната компания от 2006-а, а работи в нея от 1990-а. За него се говори, че е приближен до БСП, но очевидно това не му е попречило да си запази мястото и когато властта бе в ГЕРБ. Една година след назначаването му за управител Иванов купува заедно с жена си Цеца апартамент от 102 кв. м в Монтана за 37.2 хил. лева.

След още година се сдобива и с жилище в София (56 кв. м) срещу 27.2 хил. лева. През 2010-а пък става собственик на втори имот в столицата (59 кв.м), за който плаща 44 735 лева. После идва една втора от къща с двор в Монтана за малко над 19 хил. лв., както и две трети от друга вила с голям двор (420 кв.) в с. Смоляновци, за която са платени 1626 лева. През 2011-а шефът на държавното ВиК дружество си купува нова кола от ловешкия завод на "Грейт Уол" за 16.3 хил. лева. През 2012-а той става съсобственик в още една къща - в село Сумер, чийто двор е над два декара, а в началото на тази година плаща 5500 лв. за гараж в Монтана. След всички тези покупки Валери Иванов е успял да спести над 310 хил. лв., които държи на депозити в банки.

Не е за ожалване и колегата на Иванов от Видин - Георги Владов. През 2006-а, а след това и през 2009-а той си купува 2 апартамента в София (съответно от 71 и от 91 кв.м). За първия плаща близо 46 хил. лв., а за втория - 86.6 хил. лева. И макар да не е теглил кредити, през 2008-а Владов става собственик и на нова кола - "Тойота", за 32 хил. лева. Въпреки това той успява и да спести над 100 хил. лв., които е сложил на депозити. Може би голяма част от парите са дошли от проектантския хонорар от 80 хил. лв., който Владов взима от частната фирма „Водоканалпроект“ - София.

Източник: actualno.com