Във Враца през 2019 г. (между 29.09.2019-04.10.2019) ще се проведе републиканското първенство на Украйна по планинско катерене в стил скален клас, съобщава официалният блог на спортистите: https://4sport.ua/events?id=30970

В интервю за кореспондент на вестник «Одеські вісті» от 10.2018 г. директорът на алпинистки клуб "Одеса" – Мстислав Горбенко, съобщава, че състезанията ще се проведат под егидата на федерацията по алпинизъм и катерене на Украйна и България. Клуб "Одеса" е един от организаторите на турнира. Национално първенство в красивия планински масив Враца, ще се проведе есента на 2019г.

"Нашият алп-клуб създаде добри контакти с федерацията по алпинизъм и катерене в България, и ние имаме нейната активна подкрепа, в организацията на състезанието", отбелязва Горбенко. В шампионата се очаква да вземат участие отбори от поне 8 региона на Украйна.

Първото място винаги взимат представителите на Лвов, на второ - Херсон, а третото - на Харков, и едва ли през 2019 г. ще има изненади.

Оспорвано съревнование ще има вероятно за четвъртото място, където Андрей Трифелцев и Богдан Зелинченко ще се борят за него от името на Одеска област.

По-рано първенство на Украйна се е провеждало в Крим, но след анексирането на полуострова през 2014 г., тези състезания се провеждат в други райони, поради радикалните възгледи на участниците от Лвов, Херсон и Харков, и анти-руските им позиции.

Интересно и леко трагикомично е да се наблюдава, как във видеата, и записките, които се публикуват в интернет спортистите, директно от изкачванията, комуникацията между алпинистите се извършва на език, който те трябва официално да ненавиждат и мразят, както например видео от миналогодишното състезание:

https://web.facebook.com/al.kram.od.ua/videos/2288...