През трите си мандата в парламента като народен представител на Монтана, и в два мандата извън Народното събрание, доц. Великов вече 14 години подпомага с лични средства образованието на студенти и ученици от област Монтана, насърчава младежите да учат и да се развиват, а после да се върнат в Северозапада и да работят за съживяването на този край.

Общият им брой е близо 50, като някои от тях получават стипендии за 10-та година – от ученическия чин до завършването на университет.

11 са стипендиантите на доц. д-р Борислав Великов” тази година. Благодетелят се информира в Монтана как върви следването им и успеха. Всички имат успех много добър и отличен. 100 лева ще получават месечно студентите от доц. д-р Борислав Великов” , а ученичката Памела от природо-математическата гимназия 70 лв. месечно.

„Оставам в България, това е моето окончателно решение” , заяви Маргарита, която ще бъде втори курс специалност „здравни грижи”. Според момичето, което ще става медицинска сестра не вси1ко е добре в здравеопазването и това трябва да се промени от новите кадри. Най- важна е психологическата помощ за пациентите, допълни тя.


Сред стипендиантите е и Кристиян от Берковица, национален състезател по „биатлон”.

Галина от Вълчедръм е студентка във Велико Търново по „български език и география”, но вече работи като учителка в родния си град.

Михаела вече е четвърти курс „българска филология” Иска да стане преводач от английски.

В края на срещата доц. Великов отново припомни идеята за откриване на държавен професионален колеж в Монтана. „Продължавам да работя за тази идея, заедно с кмета на Монтана Златко Живков ще се срещнем с министъра на образованието”, съобщи той.