© РИОСВ - Монтана

Защитената територия е обявена като природна забележителност през 1986 г., впоследствие прекатегоризирана в „защитена местност” по Закона за защитените територии. Носи името на сухото каменисто възвишение – последен дял на Западна Стара планина с 892 м. н.в., разположено на границата ни с Република Сърбия, в землището на с. Извор махала, община Кула.

Защитената територия е с площ от 68,28 ха и е обявена с цел опазване на единственото в света находище на защитения растителен вид български ерантис (Eranthis bulgaricus), който е и балкански ендемит. В границите й се срещат и други балкански ендемити като томасиниев минзухар (Crocus tommasinianus) и ничичово прозорче (Potentilla nicicii), както и растителни видове като тъмнопурпурната метличина (Centaurea calocephala), понтийския пелин (Artemisia pontica), розовия божур (Paeonia mascula), йордановата камбанка (Campanula jordanovii) и др.

Изброените видове са защитени според българското екологично законодателство, синхронизирано с изискванията на Европейския съюз за опазване на биологичното разнообразие.

Въпреки лошото време се установи, че екземплярите от популациите на българския ерантис са във фаза на цъфтеж, като в началото на март една част от тях са прецъфтели. Констатираха се и множество екземпляри от вида томасиниев минзухар, при които вегетацията също е започнала, както и екземпляри от вида пролетен минзухар и кукуряк. За видовете, които цъфтят през периода май – юни, вегетацията все още не е започнала. Информационната табела, указваща наличието на защитената местност, е в добро състояние. Границите на защитената местност са маркирани с бяла и червена боя, която е ясно видима и отличима.

Не се констатираха нарушения в режимите, вписани в заповедта за обявяване на защитена местност „Връшка чука“. Не се установи и антропогенна намеса върху находището на защитения растителен вид български ерантис.

През 90-те години на миналия век бе констатирано обезпокояващо намаляване на числеността на ерантиса (сред местното население ерантисът е наричан тамянче) поради промени в условията на хабитата. С цел провеждане на поддържащи и възстановителни дейности за запазване и увеличаване на плътността на вида, РИОСВ - Монтана разработи техническо задание за изготвяне на План за управление на защитената територия, вече утвърдено от министъра на околната среда и водите.

През настоящата година предстои възлагането му според изискванията на Наредбата за разработване на планове за управление на защитени територии.