Предисторията на съдебния процес е започнала по улица "Алея на мира и дружбата" в града, но действията на М. Г. съвсем не били мирни и дружелюбни към нищо неподозиращ участник в движението. Хулиганът въртял волана на лек автомобил "Фолксваген Пасат". Той решил, че улицата си е негова и засякъл автомобила на жителя на града С. М., опитвайки се да го избута от пътя. Като не успял, джигитът предприел преследване на жертвата си, създавайки опасност за хората и автомобилите.

Полицейски патрул прекратил гонката му и в РПУ - Оряхово образували по случая досъдебно производство. Прокуратурата повдигнала обвинение на шофьора, превъплътил се в персонаж от холивудски екшън. Така М. Г. застанал пред съда да отговаря за престъпление, за което се предвижда наказание до три години.

Предвид споразумението и факта, че от извършеното деяние не били настъпили имуществени вреди, хулиганът се отървал само "пробация". Той вече е сложил първия си параф пред пробационен служител и ще прави това два пъти седмично в продължение на една година. Съдът го е лишил и от правото да шофира за срок от шест месеца.